Материалът, от който е направен килимът, определя визията, допира, продължителната употреба и неговата поддръжка. Освен това плетката на килима може изцяло да промени усещането за мекота в зависимост дали е с къса нишка, дълга нишка или плоска бримка.

Неписано правило е, че килими с къса нишка няма да се усещат толкова меки, колкото килими с дълга нишка, но пък ще бъдат по-дълготрайни с редовна поддръжка.

Събрали сме предимствата и недостатъците на различните материали, от които се изработват килимите, за да направите информиран избор за килим, който да краси всяка една стая у дома.

КИЛИМИ ОТ ВЪЛНА

Естествен материал, изработен от руното на овцете, вълната е един от най-меките материали за килими. Вълнените килими създават чудесна изолация. Също така вълната поема чудесно багрите и запазва красотата си години наред. Вълнените килими се багрят в гореща вода, затова прането им след закупуване става с хладка водка. Приятни на допир, с луксозна визия и издръжливи, вълнените килими са перфектни за често използвани помещения. Вълната се почиства лесно и не се смачква при дълготрайна употреба. Заради своята плътност, вълната отблъсква течностите. Минава известно време докато попие течността, което позволява БЪРЗО да изчистите петната, за да предотвратите дълготрайно повреждане. Освен това, самото влакно е покрито с люспи, подобно на керемидите на един покрив. Тези люспи действат като бариера срещу мръсотията и праха и не позволяват да достигнат до основата на килима. Оставайки на повърхността, тези вещества се почистват по-лесно с прахосмукачка. Също така, вълната е добро антистатично покритие и е негорима. Тя задържа малко количество влага от въздуха, която, заедно с естествената химическа структура на вълната, е резистентна на горене. Заради естествената си същност, вълнените влакна образуват пилинг, който намалява с времето. Той се дължи на това, че вълнената прежда, от която е изтъкан, е изработена от пресукването на натурални къси влакна, а не е безкрайно дълга синтетична нишка. Ето защо изисква по-често прахосмучене (поне два пъти седмично), но пък за сметка на това, пилингът допринася за по-лесното почистване на вълнения килим, защото забавя проникването на петна във влакното. Пилингът по никакъв начин не вреди на килима, а напротив: той спомага цветовете да останат ярки след дългогодишна употреба, тъй като под мъхчетата излизат ярките първоначални цветове на килима. Пилингът за килима е като пилинга за кожата - регенерира красивата визия на килима.

Усещане: Мекота, топлина, екологични и луксозни

Поддръжка: Почиствайте редовно с прахосмукачка без четка, избягвайте места с директна слънчева светлина или влажни помещения

Поставете в: Често използвани стаи, хол, дневна, трапезария, коридор

ВИЖ КИЛИМИ ОТ ВЪЛНА

КИЛИМИ ОТ ЕСТЕСТВЕНА КОЖА

Натурална кожа и козина от крава. В повечето случаи не са боядисани, но понякога може да има леки щампи. Възможни са различни варианти – цяла кожа, зашити парчета или ленти от кожа. Естествените кожи впечатляват със своята уникалност, тъй като в природата няма две животни с еднакви шарки.

Усещане: Меки и леки, усещане за лукс

Поддръжка: Леки и лесни за почистване, не са подходящи за влажни помещения

Поставете в: Спалня, офис, стаи с по-малка посещаемост

КИЛИМИ ОТ ВИСКОЗА

Вискозата е синтетичен материал, който се произвежда от преработени влакна от целулоза. Тъй като е гладка и с фин блясък вискозата се нарича също „изкуствена коприна“. Вискозата е антиалергична и антистатична. Избягвайте поставянето на килими от вискоза във влажни помещения или където има опасност от разливане на течности. Най-добре е да се използват в помещения с малък или среден трафик и да се почиства внимателно, за да се запази красотата за по-дълго време.

Усещане: Копира усещането и визията на коприна

Почистване: Избягвайте влага, течности и занесете на професионално почистване

Поставете в: Спалня, стаи с малък трафик

ВИЖ КИЛИМИ ОТ ВИСКОЗА

КИЛИМИ ОТ ПОЛИЕСТЕР

Полиестерните влакна са резистентни на петна и мухъл – бюджетна алтернатива на естествените материали. Този синтетичен материал прави килимите здрави и издръжливи на избеляване, за да запазят красотата си дълго време. Редовното почистване с прахосмукачка и премахване на петна ще запази полиестерните килими красиви дълги години.

Усещане: Меки на допир

Почистване: Почиствайте редовно с прахосмукачка

Поставете в: Дневна, трапезария, коридор, често използвани стаи, слънчеви или влажни помещения

ВИЖ КИЛИМИ ОТ ПОЛИЕСТЕР

КИЛИМИ ОТ ПОЛИПРОПИЛЕН

Най-често използваната нишка в килимите, което дава широк избор от цветове и дизайни. Полипропиленовите килими са леки и резистентни срещу петна и влага, което ги прави най-подходящия избор за домашни любимци или в натоварени помещения. С времето, обаче, полипропиленовата нишка се смачква и белезите от мебели може да се възстановят трудно. Килимите от полипропилен имат различна визия в зависимост от бримката. Например полипропиленови килими с плоска бримка са много здрави и са подходящи както за вътрешна така и за употреба на открито.

Усещане: Мекота, разнообразие от бримки, които дават различно усещане

Почистване: Почиствайте редовно с прахосмукачка, почиствайте петна с вода и сапун

Поставете в: Трапезария, хол, детска стая, антре, тераса, кухня, често използвани стаи

ВИЖ КИЛИМИ ОТ ПОЛИПРОПИЛЕН

КИЛИМИ ОТ АКРИЛ

Акрилната нишка е изработена от полиестер, който наподобява вида на вълна или памук. Акрилните килими са много издръжливи на избеляване. Акрилът много добре попива боята, което дава възможност за ярки и наситени цветове. Подобно на вълната, акрилните нишки образуват лек пилинг, който намалява с времето.

Усещане: Много мек на допир

Почистване: Почиствайте редовно с прахосмукачка

Поставете в: Спалня, хол, детска стая

ВИЖ КИЛИМИ ОТ АКРИЛ

КИЛИМИ ОТ МИКРОФИБЪР

Микрофибърните килими са изработени от много фини нишки, обикновено извлечени от полиестер, найлон или полипропилен. Микрофибърът е резистентен срещу петна и избеляване.

Усещане: Супер меки и пухкави

Почистване: Почиствайте редовно с прахосмукачка

Поставете в: Спалня, стаи с малък трафик

ВИЖ КИЛИМИ ОТ МИКРОФИБЪР