Домашните любимци са радост за всеки дом, тъй като внасят голяма доза забавление и безкрайно щастие. Собствениците на пухкави четириноги обаче знаят колко голямо предизвикателство е да почистите космите и петната от килима.

Това обаче съвсем не означава, че трябва да се откажете от удобството и стила, който красивите килими внасят в интериора на дома ви. Вместо това е нужно просто да изберете килим, подходящ за домашни любимци.

Ако сме събудили любопитството ви и сте нетърпеливи да научите повече, в тази статия сме подбрали не един, а цели 7 килима, които са подходящо решение за вашия дом!

Кой килим е подходящ за домашни любимци?

В идеалния случай, килимите, подходящи за домашни любимци, отговарят на няколко много важни изисквания:

 • Почистват се лесно - освен с космите, вероятно ще ви се налага често да се справяте с петна от кални лапи, храна или други замърсявания, за които вашият четириног приятел често е отговорен. Затова лесното почистване е задължителен критерии.
 • Устойчиви на петна - поради горната причина, имате нужда да изберете килим, чиито нишки не позволяват задържането на петна, тъй като те могат да развалят красивия вид на вашия килим.
 • Не задържат влага - това е важно изискване, за да не попива миризмата на животното в килима. Много собственици на кучета и котки се притесняват, че гостите, които идват дома им, могат да усетят аромата на любимеца им.
 • Устойчиви и здрави - домашните любимци са енергични и постоянно искат да играят, скачат и да получават внимание. Често по време на игра те могат да надерат килима с ноктите си и ако влакната не са здрави и устойчиви, много скоро ще имате нужда от нов килим.

На какви килими да заложите, ако имате домашен любимец?

 1. Външни килими
 2. Вече сме ви разказвали за външните килими и тяхната здравина и висока устойчивост на различни външни влияния. Бонус е, че се почистват лесно и с тях ще забравите за неприятните петна. Това ги превръща в отлична алтернатива за собствениците на домашни любимци. Добрата новина е, че те се предлагат в изключително разнообразни форми и цветове, така че отлично ще паснат във вашата дневна или спалня.

 3. Килими с малки шарки
 4. Вероятно се изкушавате да изберете изчистен килим или такъв с минимална декорация, но истината е, че те не са най-удачния вариант за домакинства, които отглеждат животни, тъй като петната, оставени от тях, са много забележими. Вместо това, заложете на килими с малки шарки - те са изключително стилни и освен това ще помогнат да се прикрият видимите петна.


 5. Килим в правилния цвят
 6. Светъл или тъмен килим е голямата дилема, която трябва да решите. Тъмните килими крият успешно петната и мръсотиите, но пък ако животното има светла козина, космите ще си личат много. Тук ключово е да откриете баланса и да заложите на цвят, който е сходен с козината на вашето куче или котка.

 7. Килим с къси влакна
 8. Ако имате пухкав домашен любимец, по-добре забравете за пухкавите килими, които са трудни за поддръжка и събират мръсотии и косми. Вместо това, алтернатива са килими с къси влакна, които се чистят много по-лесно, както от петната, така и от космите.

 9. Вълнени килими
 10. Вълната е материал, подходящ за домашни любимци, защото е изключително издръжлив и се почиства по-лесно, което е от решаващо значение в този случай. Вълната е естествено устойчива на петна и също така задържа мръсотията близо до повърхността на килима, правейки лесно почистването с прахосмукачка.

 11. Бюджетни килими
 12. По-добре се придържайте към бюджетни опции, вместо към твърде скъпи и луксозни килими, които четириногите ви приятели бързо могат да амортизират. Добрата новина е, че може да откриете издръжливи и лесни за поддръжка килими на достъпна цена.

 13. Килими, които могат да се перат в пералня
 14. Този вид килими и пътеки са чудесно решение, тъй като позволяват бързо и ефективно да се справите с петната от храна, урина, кал и други замърсявания. Може да го изперете с пералнята или да мините с подходящ препарат и четка.

  Това са няколко чудесни опции, които да изберете за вашия дом, ако отглеждате домашни любимци. Разгледайте нашата богата селекция от килими и открийте идеалния модел - практичен, но и стилен.