От добавяне на топлина и изолиране на вашето пространство от студ и шум до това да го преобразите в уютно и привлекателно място - има сто причини, поради които всеки трябва да има килим.

Килимите и мокетите са един от най-лесните начини да издигнете интериора на жилищното си пространство едно ниво по-високо. Освен спиращи дъха дизайни, шарки, цветове и текстури, които със сигурност ще променят начина, по който се чувствате във вашето пространство, тези произведения на изкуството идват с редица предимства. 

Но заедно с многото причини, поради които трябва да имате килим във вашето пространство, има някои митове за тях, които витаят наоколо. Ако четенето в интернет ви е объркало, ето някои от най-често срещаните митове и защо не трябва да им вярвате!

Мит 1: Когато декорирате, килимът трябва да е последното нещо, което избирате.

Истината: Много хора смятат, че когато декорират своето пространство, трябва да изберат килима в самия край. Въпреки че това може да работи при някои хора, има вероятност накрая да се окаже, че трябва да направите компромис с много неща. Горещо препоръчваме, когато работите върху вашия интериор да започнете от пода. Килимът ще постави основата за останалата част от вашето пространство и ще улесни намирането на другите елементи.

Мит 2: Всички килими са направени по един и същи начин.

Истината: Изработката на килими няма еднакъв произход. Смята се, че различни форми на занаята са разработени в различни региони на света. Затова днес има толкова много различни видове конструкции за килими.

Въз основа на тях всеки килим се изработва според неговата различна употреба и функционалност. Килимите се изработват като тъкани, плоскотъкани, ръчен тъфтинг, ръчно връзвани и други ръчни вариации.

Мит 3: Килимите са красиви, но иначе съвсем безполезни

Истината: Въпреки че килимите са известни с това, че подчертават външния вид на дадено място, те не са само за красота. Килимите, чрез своя стил на изработка и материал, могат незабавно да променят усещането за пространство. Например, вълнен килим през зимата веднага ще добави топлина и ще създаде уютна атмосфера, тъй като спира студа от пода. Те също така предпазват пода от прекомерна употреба и драскотини. Килимите също така увеличават триенето, което намалява опасността от подхлъзване върху гладки подове.

Мит 4: Можете да използвате килими само в хола

Истината: Със сигурност не! В модерните жилищни помещения килимите могат да бъдат поставени във всяка част от вашия дом. Във всекидневни, спални, свързващи пространства или дори входове - килимът може да озари всяка част от дома и да го направи специален. Много хора предпочитат да имат и външни килими (на терасата или верандата). С набиращата популярност концепция за отворени кухни, все по-често се поставят килими за разграничаване на различните зони.

Мит 5: Няколко килима в едно и също пространство трябва да имат еднакъв дизайн.

Истината: Не съвсем. Можете да създадете уникални интериорни вдъхновения с множество килими в различни стилове в едно и също пространство. Можете да изберете да разпръснете голяма палитра от цветове или да го запазите семпло, или да създадете комбинация от двете, за да създадете контрастен вид. Например килим с цветя точно в средата на хола ви, заобиколен от едноцветни килими, може да създаде акцентна зона. Идеята е да използвате въображението си и да създадете свое собствено пространство с множество килими.

Мит 6: Килимите могат да се използват само през зимата

Истината: В миналото традиционният образ на килима е бил елемент за осигуряване на топлина, което произтича от факта, че хората са използвали предимно килими, направени от топли вълнени материали. В наши дни обаче иновациите в производството на килими са създали модернистични дизайни върху различни материали. Килимите днес са декорация независимо от атмосферните условия. Естествени килими като вълна, памук, юта или коноп са подходящи както за зимата, така и за лятото, тъй като регулират температурата в помещението.

Мит 7: Не трябва да купувате килим, ако имате домашен любимец в къщата си

Истината: Да бъдеш любител на домашни любимци с естетически нюх създава дилема? Не се притеснявайте. Можете да изберете да имате килим у дома, без да се притеснявате за вашите домашни любимци. Килимите с къса нишка или плоскотъкани такива ще бъдат лесни за почистване от космите на вашия любимец. Изберете килим в цвета на неговата козина, за да улесните живота си още повече. Само с малко редовни грижи, тези здрави и лесни за почистване килими ще издържат години. Освен това, вашият приятел няма да се хлъзка по ламината, а съседът под вас няма да се сърди заради шумните му стъпки.

Мит 8: Нямате нужда от подложка за килим

Истината: Подложките за килим са чудесен начин да увеличите живота на килима. Те действат като буфер между пода и килима. Освен това, те задържат килима на мястото му, като предотвратяват подхлъзване и преместване. Леките плоскотъкани килими са склонни да се разместват лесно, ако не са затиснати от мебели и подложката за килим е чудесен стабилизиращ аксесоар за този проблем. Също така, тя може да придаде още по-меко усещане на килима и се усеща страхотно под краката.

Мит 9: Прахосмученето на килима ще намали живота му

Истината: прахът се среща навсякъде и може да причини алергии и инфекции и да намали издръжливостта на вашия килим. Почистването с прахосмукачка ще помогне за премахване на праха от вашия килим - той ще бъде по-пухкав и свеж и в крайна сметка само ще удължи живота на вашия килим. В допълнение към прахосмученето, ако незабавно почистите разлятите течности с абсорбираща кърпа, това ще помогне за удължаването на живота на килима.

Мит 10. Ефектът на изтъркване/избелване е дефект в килима

Истината: Избирането на килим е като избиране на картина. В него няма недостатъци, само художествена интерпретация. Изтърканият ефект при килимите се получава от комбиниране на прежди в различни тонове на цветовете. Тази визия става все по-популярна през последните години и се нарича още "винтидж".

Ако търсите килими за вашето пространство, бъдете сигурни, че Камко е мястото, където ще ги намерите. С повече от три десетилетия опит в света на килимите, ние предлагаме голямо разнообразие от различни материи, дизайни, структури и размери.