Благодарение на отличните си качества, през годините мокетът се е доказал като една от предпочитаните подови настилки за дома. Сред големите предимства на мокета се нареждат неговата устойчивост и здравина, топло и шумо изолиращите му свойства и не на последно място възможността да избирате между множество видове, цветове, материали и т.н.

Той създава допълнително усещане за топлина и удобство във всяка стая, за да се насладите на домашен уют и хармония.

Когато стане дума за почистване обаче, мокетите имат една съществена особеност. За разлика от килимите, които лесно могат да се повдигат и преместват, те са фиксирани за пода. Затова почистването и изпирането изискват повече усилия. Не бързайте да се отчайвате, защото това далеч не означава, че да имате свеж и красив мокет е мисия невъзможна. Специално за вас сме подготвили някои практични съвети и полезни трикове, които ще ви помогнат с почистването на мокета. Вижте кои са те:

Ежедневно почиствайте мокета с прахосмукачка

С продължителното използване, мокетът започва да губи своята красива визия. За да запазите подовата настилка във вашия дом свежа и изглеждаща като нова, е важно регулярно да я почиствате. Използвайте прахосмукачката всеки ден или веднъж на няколко дни, за да почистите мокета. Така ще премахнете някои мръсотии, прах, остатъци от храна и др. и ще предотвратите наслояването на по-упорити замърсявания и петна, които са значително по-трудни за отстраняване. Казано накратко, редовната грижа има силата да запази мокета като нов за по-дълго.

Отстранете космите на домашните любимци

Котките и кучетата са сред най-предпочитаните домашни любимци и носят радост на цялото семейство. Те обаче често оставят доста косми по мебелите и особено по подовите настилки. Това може да е още една причина мокетът ви да изглежда захабен и безличен - особено ако космите на животното контрастират с цвета на мокета. За да се справите с тази ситуация, изчетквайте мокета редовно с четка, която предварително сте намокрили в малко топла вода и подходящ препарат за почистване на килими. Ще забележите, че всеки път, когато го правите, подовата настилка ще изглежда свежа и ще блести от чистота.

Как да се справите с петната?

Без съмнение, петната са най-големият враг на мокета. Независимо дали става дума за петно от напитки, храни, или домашни любимци и др., важно е да запомните две основни правила. На първо място, веднага щом петното се появи, вземете мерки да го отстраните. Не чакайте да изсъхне, защото тогава ще стане още по-трудно да го премахнете.

Второто важно правило е да не търкате. Агресивното търкане може да направи така, че да разнесете замърсяването и петното да стане още по-голямо. Освен това е възможно да повредите нишките на мокета. Вместо това, попийте разлята течност, като леко натиснете със салфетка или микрофибърна кърпа. Следващата стъпка е да напръскате изцапаното място с препарат за премахване на петна от килими и мокети и да го оставите да подейства. Спазвайте стриктно инструкциите за употреба на производителя.

Тънкости при основно почистване

Поне веднъж годишно е хубаво да правите основно почистване на мокета. Ако е възможно, премахнете мебелите от мокета или част от тях, за да почистите и трудно достъпните иначе места. Започнете като почистите повърхността с прахосмукачка. В леген налейте топла вода и разтворете в нея малко количество препарат за мокети. Използвайте четка и нежно го почистете на участъци. Когато водата стане мръсна, излейте я и повторете процедурата и така, докато минете целия мокет.

Старайте се да не мокрите мокета твърде обилно. След като сте готови, може да минете с чиста кърпа, за да подсушите допълнително. Изкачвайте докато изсъхне, преди отново да върнете мебелите на старото им място.
В случай, че тази процедура ви се струва трудоемка или не разполагате с това време, може да се обърнете към фирма за професионално почистване, която да направи това вместо вас.