Балатумът е една от най-популярните подови настилки, която намира място в домовете на много хора, но също в различни публични и административни сгради. Той е особено предпочитан места, които изискват лесно почистване и поддръжка, като кухни, коридори, гаражи, офиси и други работни пространства.

Освежаване на балатума вкъщи

В следващите редове ще разгледаме какви са предимствата на балатумите, а също така сме подбрали за вас няколко практични съвета, които ще ви помогнат да освежите стария балатум.

Какви са предимствата на този вид подови настилки?

Както сами знаете, на пазара се предлага огромно разнообразие от различни видове настилки за под, в това число плочки, паркет, мокети, килими и т.н. Но какво прави балатума една от предпочитаните опции? Отговорът на този въпрос се крие в предимствата, които той предлага на потребителите.

На първо място, балатумът е лесен за поставяне. За разлика от реденето на паркет или плочки, които си имат определени тънкости и изискват значителна прецизност, то поставянето на балатум е относително по-лесно, премахването му - също.

Най-голямото предимство обаче се крие в неговата устойчивост. С правилната поддръжка балатумите могат да запазят добрия си външен вид в продължение на години, дори в помещения, които се открояват с по-висока натовареност.

Допълнителен бонус е, че балатумите идват в разнообразие от нюанси и дизайни, което позволява да откриете подходящ вариант за вашия интериор. Още по-хубавото е, че всички тези предимства може да получите на разумна цена.

Как да освежим стария балатум?

На първо място, нека започнем от това, че всяка подова настилка се нуждае от подходяща грижа и редовна поддръжка, за да изглежда добре.

За поддръжката на вашия балатум, започнете с нещо много лесно, а именно използвайте домашни чехли и избягвайте да влизате с обувки, като по този начин ще предотвратите появата на петна, прах и мръсотия.

Старайте се през няколко дни да почиствате балатума, като първо премахнете всички замърсявания с прахосмукачка, а след това почистите пода с подходящ препарат, като използвате моп или леко навлажнена микрофибърна кърпа. Избягвайте да мокрите настилката обилно.

Как да освежим стария балатум?

В сравнение с килимите, балатумите не са чак толкова податливи на петна. Въпреки това, ако разлеете храна или течности, непременно почистете и попийте петното веднага, иначе рискувате то да попие в настилката и отстраняването му да стане невъзможно.

В кухнята, където е възможно върху балатума да се появят наслоявания от мазнина, използвайте обезмаслител и изчакайте няколко минути да подейства. Така ще може да ги отстраните по-лесно, без да се налага да търкате силно и без риск да повредите повърхността му.

Ако сте избрали стилен релефен балатум, трябва да знаете, че неговото почистване изисква малко повече усилия. Причината е, че в тънките вдлъбнатини се натрупват замърсявания, които не може толкова лесно да се премахнат само с помощта на прахосмукачка и моп. В тези случаи ваш верен помощник е четката с мек косъм, която ще ви помогне да се преборите със събралите се мръсотии. Използвайте я в комбинация с подходящ препарат за почистване.

В случай, че избягвате използването на по-силни химикали, може да си спретнете собствен препарат, като комбинирате веро, сода за хляб и лимон - почиства ефикасно и освен това домът ви ще ухае свежо.

Всички тези методи за почистване може да използвате, за да освежите стария балатум. В случай, че не успеете със собствени усилия да възстановите блясъка, то тогава може да се обърнете за помощ към професионална фирма за почистване.