Редовното почистване на килима помага да запазите дома си чист и без алергени. Следвайте тези 5 съвета за поддръжка и ще се радвате на цветовете и материята на своя килим за дълги години.

1. Почиствайте килима редовно с прахосмукачка

Това предотвратява натрупването на мръсотия. Редовното почистване и поддръжка на килима помага да запазите дома си чист и без алергени. Веднъж месечно обърнете килима и изчистете с прахосмукачка гърба му. Това помага на мръсотията да излезе на повърхността на килима. Обърнете отново в нормално положение и почистете.

  • За синтетични килими можете да използвате накрайник с четка.
  • За вълнени килими НЕ използвайте четка, за да не раздърпате материята.
  • НЕ минавайте ресни и пискюли с прахосмукачката. Те са много деликатни и лесно се развързват или разкъсват от накрайника и засмукването. Подредете ги с ръка, за да запазите красотата им.

2. Завъртайте килима

Някои части от килима са изложени на по-голям трафик от други. Завъртайте килима си 1-2 пъти годишно, за да уеднаквите износването му от всички страни. Това също ще помогне да изравните избеляването от слънчевата светлина, която влиза през прозорците.

3. Изчистете петната веднага

Винаги първо тествайте с влажна бяла памучна кърпа или бяла салфетка, за да сте сигурни, че няма да прехвърлите цвят върху килима или да отнемете от неговия. Попийте колкото е възможно от разлятата течност. След като попиете течността, използвайте препарат за килими върху чиста бяла кърпа, като следвате упътването на продукта (Повече препарат НЕ означава по-добър ефект!).

Ако нямате препарат за килими можете да използвате и вода с веро. Не търкайте силно, за да не повредите структурата на килима. Винаги търкайте от края на петното към центъра, за да не увеличите площта му. След като премахнете петното, веднъж или повече пъти напоете частта от килима с чиста вода, за да премахнете останалия препарат. Ако се чудите как бързо да изчистите петно от червено вино, вижте тук.

4. Занесете килима на професионално почистване за килими

Редовното почистване с прахосмукачка и бързата реакция при петна помагат на килима ви да изглежда чист, но професионалното почистване веднъж годишно ще държи килима и въздуха у дома добър за здравето ви. НЕ почиствайте килима си в автомивка, тъй като там използват твърде агресивни материали, които могат да повредят структурата на килима.

5. Спрете мръсотията на входната врата

Изтривалка пред входната врата прави чудеса, за да намали калта и мръсотията, които влизат у дома. Тази малка инвестиция ще удължи живота на килимите ви.