Килими се изработват от най-различни материи – вълна, акрил, памук, полиестер, вискоза. За да направите правилния избор е важно да помислите за какво се използва помещението, какъв трафик преминава през него и колко уют и комфорт искате да създадете.

Най-общо казано, естествените материали и най-вече килимите от вълна са добър избор, ако искате висококачествен килим с вечна визия. От друга страна, килимите от синтетични материали ви предлагат по-ниски цени и разнообразие от десени.

Какъв материал да изберете? Отговорът зависи от много фактори.

КЪДЕ ЩЕ ПОСТАВИТЕ КИЛИМА?

До голяма степен изборът на килим зависи от помещението. Дали килимът ще е поставен на входа или в ъгъла на хола? Дали ще е закачен за декорация на стената? Разположението определя колко трафик преминава върху килима. Поставянето на скъп вълнен килим или деликатен копринен килим на входа на помещението не е добра идея,но същите ще създадат луксозна визия в хола или спалнята.

КАК ЩЕ ИЗПОЛЗВАТЕ КИЛИМА?

Стаята, в която е поставен използва ли се често? Дали ще бъде използван от децата ви или домашните любимци? Ако килимът ще бъде подложен на тежка употреба, насочете се към устойчивите синтетичните тъкани като полиестер и полипропилен. Ако килимът се използва в помещение с висока влажност, изберете синтетичен материал, устойчив срещу мухъл, като акрил.

КАКВА ВИЗИЯ И УСЕЩАНЕ ИСКАТЕ ДА СЪЗДАДЕТЕ?

Каква визия търсите? Каква текстура ви е необходима? Това ще определи как и къде ще използвате килима си. Въпреки че синтетичните материи предлагат огромно разнообразие от цветове и текстури, визията и допира на естествените материали са много различни.

Съществена разлика има дори между натуралните материи – килим от сезал има напълно различна визия от тази на килим от коприна. А шанилът, който е синтетичен материал ще ви даде визия близка до коприната, но много по-подходяща за често използвани помещения.

ИЗБЕРЕТЕ КАЧЕСТВОТО НА КИЛИМА

Особено важно е да решите какво качество търсите. Искате ли килим, който запазва стойността и красотата си през годините? Ако е така – изберете килим от вълна или коприна. Ако висококачественият килим с дълъг живот не ви е приоритет – изберете по-достъпните и безкрайно разнообразни синтетични килими от полипропилен, полиестер или акрил.

ОПРЕДЕЛЕТЕ БЮДЖЕТА СИ

Искате ли да инвестирате във висококачествен килим? Килимите от естествени материални като вълна и коприна струват повече от синтетичните килими. Ако просто искате атрактивен акцент на пода си и в момента не търсите килим с вечна трайност – синтетичен килим е по-подходящ избор за вас.