Изборът на правилния размер килим за хола, трапезарията или спалнята е също толкова важен, колкото и изборът на шарки и цветове.Килимът е важен завършващ елемент за изграждане на цялостна визия във всяко помещение. Той обединява мебелите и внася живот в стаята.

Ако изберем неправилен размер килим обаче, може да получим обратния ефект – непропорционало разпределено пространство и съсипан дизайн.

Първата стъпка при избор на размер на килима е да измерим размерите на пространството за сядане, включително дивани, фотьойли и маса.

Ето някои принципи, които можете да използвате при избора си на килим за всяка стая:

ХОЛ

Вариант 1

hol-malko-pomeshtenie

За малки пространства препоръчваме килим с размер 133/190 или 160/230. Всички крака на холната маса трябва да стъпват върху килима, за да бъде балансирана. Дължината на килима трябва да е близка до дължината на дивана. Диванът и фотьойлите поставете извън килима на около 10см разстояние от него.

Вариант 2

hol-srednogolqmo-pomeshtenie

В повечето случаи помещенията предвидени за хол изискват килим с големина 160/230 или 200/300. Освен холната маса, в този случай поставете и предните крака на дивана и фотьойлите върху килима.

Вариант 3

hol-golqmo-pomeshtenie

Ако помещението е толкова голямо, че мебелите се губят някъде в центъра му, препоръчваме килими с размер 240/340 или 300/400. Поставете холната маса, дивана и всички кресла изцяло върху килима, като оставите еднакво разстояние от всички страни. Килимът ще обедини всички мебели и ще създаде уютен кът.

Вариант 4 – Ъглов диван

hol-uglov-divan1

Ъгловият диван в хола намалява пространството за килим. За да изглежда естетически добре дължината на килима трябва да е близка до дължината на вътрешната страна на дивана. Килим с размер 120/170 или 130/190 е подходящ за този тип разположение.

Вариант 5 – Ъглов диван

hol-uglov-divan2

Ако помещението е голямо и имате ъглов диван, можете да използвате килим с размер 160/230 или 200/300. В този случай холната маса и предните крака на дивана стоят върху килима.

ТРАПЕЗАРИЯ

trapezariya-pravougulen-kilimtrapezariya-krugul-kilim

Изберете килим, който е достатъчно голям да обхване всички крака на столовете, дори в дръпнато назад положение. Килим с размер 200/300 и по-голям е добър избор. Ако трапезната маса е квадратна или кръгла, килим с кръгла форма ще стои чудесно.

СПАЛНЯ

Вариант 1

spalnq-puteki

Като най-бюджетно решение ви препоръчаме да поставите два по-малки килима от двете страни на леглото. В зависимост от разстоянието между леглото и стената можете да изберете пътеки с ширина 67см, 80см, 100см или 120см. Обикновено размер 80/150 е добър избор.

Ако помещението позволява, можете да поставите и трети килим пред долната част на леглото. 300см е добра дължина, която да обвхване леглото + двете килимчета отстрани. По този начин ще покриете само площта, върху която стъпвате, когато станете от леглото.

Вариант 2

spalnq-puteki

Килим в размер 200/300 или 240/340 ще създаде по-събрана и изискана визия в спалнята. Поставете килима напречно под леглото, като оставите нощните шкафчета извън него. Двата края на килима излизат от трите страни на леглото, така че винаги да стъпвате върху него. За легло с ширина 140см, килим с размер 160/230 е възможна опция.