Не е лесно да изберем базов неутрален цвят за интериора си. Може би си мислите, че неутралните цветове в интериора се избират най-лесно, но всъщност е точно обратното!

За повечето хора бежовото е най-лесният избор, когато се колебаят кой цвят да изберат. Той носи спокойствие и безгрижие, което го прави изключително универсален. Идеята , че всяка стая ще изглежда добре, ако я декорираме в бежово е началото на дълъг и сложен процес на избиране на точния нюанс.

Лесният избор на неутрален цвят се превръща в борба между подтонове и топлина на нюансите.

Истината за сивото

Сивото е другият неутрален цвят, с който се работи трудно. Сивата боя и декор могат да изглеждат невероятно и стилно, но също така студено и скучно. И тук съчетанието на подтонове може да се окаже болезнено. Сивото е просто микс от черно и бяло, но може да съдържа нюанс на синьо или дори зелено. Когато се справите с комбинацията на сиви нюанси ще получите изискан интериор , а светлите нюанси ще озаряват с енергия.

Грейдж : най-доброто от двата свята

Ами ако ви кажем, че можете да вземете най-доброто от сивото и бежовото, като създадете неутрален цвят, който избягва лошите им качества?

Цветът грейдж добива голяма популярност през последните години, тъй като взима най-доброто от двата свята. Често е наричан „перфектният неутрален цвят“ – нито твърде топъл, нито твърде студен, заради което си подхожда с почти всичко!

Какво е грейдж?

Най-просто казано грейдж е сиво + бежово. Допълването на бежовото със сиво създава по-богат цвят, който стои чудесно и в студена, и в топла палитра. Количеството на бежово, добавено в сивото, определя дали полученият грейдж цвят е студен или топъл неутрален цвят.

Грейдж с по-силно сиво влияние се определя като студен неутрален цвят. Когато влиянието на бежовото е по-силно, грейдж може да се използва като топъл неутрален цвят.

С какво грейдж е по-добър от бежово?

Традиционният бежов цвят има силен жълт подтон, което го прави труден за комбиниране с по-студени цветове. Допълването на бежовото със сиво го прави подходящ за комбиниране с тези цветове и разрешава проблема с напасването на подтонове.

С какво грейдж е по-добър от сиво?

Ако обичате сив интериор, но се притеснявате от студенината, която той носи – грейдж е вашето спасение! Цветът грейдж е сиво, стоплено с топлите тонове на бежовото. Получавате елегантността на сивото, без сините му подтонове.

Как да използваме грейдж?

Грейдж може да замени бежовото или сивото в повечето помещения. Нивото на топлина или студенина на вашият грейдж цвят ще определи кой нюанс е подходящ за стаята. Грейдж с повече сиво се комбинира чудесно със синьо, бяло и други студени цветове. По-топъл грейдж цвят може да се използва като заместител на бежовото. Грейдж може да присъства в текстила в стаята – завеси, килим, декоративни възглавници.

Изберете нюанса на грейдж в зависимост от визията, която искате да постигнете. Килим в по-светъл и топъл грейдж цвят създава нежна и игрива визия. Поставете мокет в по-тъмен студен грейдж цвят, за да създадете богата и луксозна визия на помещението.